Het dal van Reusel in Noord Brabant gaat flink op de schop. Om de verwachte extreme weersomstandigheden op te vangen in de toekomst zijn er ingrijpende veranderingen nodig.
De kaarsrechte streep water tussen de velden wordt een natuurzone met een kronkelende beek, bosjes, poelen, een moerasgebied en wat al niet meer.
Start
Als alles volgens plan verloopt, kan volgend najaar in het dal van de Reusel daadwerkelijk gegraven worden. Bij het beekherstel worden in drie fasen de Belevensche Loop en de Reusel tot aan de landgoederen Wellenseind en De Utrecht boven Lage Mierde aangepakt.
Kosten
Het project gaat naar schatting vijf miljoen euro kosten. Dat kan minder worden als grondeigenaren zelf op hun grond bij de beek aan particuliere natuurontwikkeling willen doen: de grond hoeft dan niet aangekocht te worden.
Aanleiding herstel Reuseldal
De Reusel heeft de functies viswater en waternatuur. Het huidige systeem voldoet echter niet aan deze en andere doelstellingen die in de afgelopen jaren geformuleerd zijn. De situatie levert diverse problemen op: wateroverlast door afvoerpieken in de winter, verdroging in de zomer en een sterke achteruitgang van de natuur in en rondom de beek.
Omgaan met klimaatveranderingen
Daarnaast is het systeem niet ingericht om ontwikkelingen als klimaatveranderingen en de daarmee gepaard gaande extremere weersomstandigheden op te kunnen vangen. Kortom er zijn ingrepen nodig omdat de Reusel niet voldoet aan de waterhuishoudkundige- en ecologische eisen die aan de beek worden gesteld.
Impressie: het vernieuwde Reuseldal