Zuinige huizen op Enka-terrein in Ede

Op het Enka-terrein in Ede komen 150 huizen te staan die 60 procent minder energie nodig hebben dan reguliere woningen. De superzuinige huizen maken deel uit van Woonpark Gelderland, een initiatief van de provincie Gelderland.

De provincie steekt 1,8 miljoen euro in het initiatief, dat in vier gemeenten uitgevoerd wordt. Naast Ede zijn dat Nijmegen, Lochem en Oude IJsselstreek.

Hittebestendig
In de vier gemeenten worden vanaf 2011 150 huizen volgens de modernste inzichten gebouwd. Energiebesparing is een belangrijk element, maar de woningen moeten ook - met het oog op de klimaatverandering - hittebestendig zijn en de wijk moet extreme regenval kunnen verdragen.

Energiezuinig geldt in de meest brede zin van het woord, voegt een woordvoerster van de provincie toe. Zo zal geprobeerd worden dat de aannemer bij de bouw al minder energie nodig heeft. "We kijken ook naar de wasmachine en de computer", aldus de zegsvrouw. "Ook als het om schoon water en de CO2-uitstoot gaat."

Regieraad
Speciaal voor de vier wijken van elk 150 huizen is een regieraad in het leven geroepen. Deze deskundigen moeten de plannen voor de zuinige woningen de komende tijd uitwerken. In de zomer wordt de eerste blauwdruk verwacht.

Zeker is al dat in elke wijk voor een ander concept gekozen wordt. Dat kan zonne-energie zijn, maar ook het gebruik van grondwater voor verwarming. "Het zijn ervaringsprojecten. We willen laten zien wat er mogelijk is, maar het worden geen proefwijken. Het wonen moet er goed zijn", aldus de woordvoerster.

Betaalbaar bouwen
De provincie Gelderland stelt als eis dat er betaalbare woningen gebouwd worden. Dat kan zowel in de huur- als in de koopsector zijn. Het bouwen van de woningen mag iets duurder uitpakken, als op de lange termijn maar winst geboekt wordt op het gebied van milieu en energie en wellicht op kosten.

"Het moeten slimme, duurzame huizen zijn", aldus de woordvoerster, die eraan toevoegt dat de provincie haast heeft met het plan. "We willen niet jaren praten, maar gewoon doen. Het duurzaam bouwen moet over twintig jaar de gewoonste zaak van de wereld zijn. Dan moet je de zaak nu versnellen en beginnen."

Afbeelding: Nieuwe Enka-terrein

Deel dit artikel

permalink