SP Tilburg wil checklist grote projecten

Volgens de SP in Tilburg zijn kostenoverschrijdingen bij grote bouwprojecten in de gemeente de laatste jaren meer regel dan uitzondering. De partij wil daarom een Checklist Grote Projecten om informatie over grote projecten beter te kunnen beoordelen.

SP-fractievooritter Veerle Slegers was verbaasd dat er nog geen checklist in Tilburg werd gebruikt "Ook in andere steden valt dat zwaar tegen. Ik kan me voorstellen dat projecten als de Noord-Zuidlijn dan zo kunnen misgaan."

Ook in Tilburg is in het verleden veel misgegaan, weet Slegers. "Het Midi-theater is bijvoorbeeld een langlopend project. Daar wordt nu een raadsenquete over gehouden. Maar er zijn meer voorbeelden."

Voorzichtig
Toen de Haagse Rekenkamer onlangs met een checklist grote projecten kwam, werd het idee voor het initiatiefwetsvoorstel geboren. "Ik wilde een middel om gedurende het hele project een vinger aan de pols te houden. Er staan enkele grote projecten op stapel, zoals de Cityring. We moeten daar voorzichtig zijn met geld en in de besluitvorming. We kunnen ons geen missers meer permitteren. Het kost geld, is slecht voor de bestuurscontinuiteit en het imago van de gemeente."

Simpel
Een checklist kan heel simpel. "Je legt als college en raadsfracties een A4-tje naast je ambities en gebruikt dit in alle fasen van de besluitvorming. Het gaat dan onder meer om de probleemanalyse, de alternatieven en wat er onder het project valt. Zo behoud je het vertrouwen van de burgers en blijft ook de sfeer in de raad goed." Slegers merkt dat mensen zich afkeren van de politiek. ‘Dat doen ze juist als het misgaat. Dan maken 'de politici' er weer een zooitje van."

Foto: Een van de grote projecten in Tilburg - Het midi-theater - zou eerst het Adje-theater gaan heten.

Deel dit artikel

permalink