Duurzame Habitat: hangsenioren en sexy renoveren

Renovatie moet sexy worden, de 3d-printer is het helemaal en voorlopig hebben ze geld zat bij Senter Novem. Enkele conclusies van het seminar ´Duurzame Habitat: Hoe comfortabel is dat?´ door Ecophon georganiseerd.

Natuurlijk kwamen de akoestische plafonds van Ecophon wel even voorbij tijdens het seminar ‘Duurzame habitat’ in het Corpus in Oegstgeest, maar qua reclame-uitingen viel het gelukkig erg mee. Ecophon had ervoor gekozen om diverse aspecten van duurzaamheid te laten zien en dat was een succesvolle formule. Alhoewel het podiumgesprek best wel wat langer had mogen duren.

I’ve seen the future
Futurist Marcel Bullinga, ook de man die deze middag aan elkaar praatte, nam de aanwezigen mee naar een toekomst waar hangsenioren het straatbeeld bepalen, grenzen tussen gebouwen vervagen en de wereld plat is.

In 2020 is de 3d-printer helemaal in. Hopeloos uit: een treinkaartje, het postkantoor en de flitspaal. Gelukkig is er in 2020 nog wel steeds behoefte aan communicatie, kregen we te horen. Mooi om te zien hoe Bullinga de diverse partijen in de zaal met elkaar in contact bracht, want een ding werd duidelijk deze dag: willen we veranderen dan moeten we samenwerken.

Next generation
Drie sprekers mochten het podium betreden met ieder zijn of haar eigen voorwerp. Senter Novem adviseur Henk Waaldijk toonde een bos geldbiljetten. Wat hij daarmee bedoelde werd niet helemaal duidelijk. Waaruit we de voorzichtige conclusie konden trekken dat ze nog genoeg geld uit te delen hebben bij SenterNovem.

Henk Drost van Steelcase mocht een kwartier lang reclame maken voor zijn C2C-stoel. Architect Marlies Rohmer ging voor het gemak maar alvast in deze stoel zitten. De krukjes op het podium waren voor de sprekers bepaald niet comfortabel (dat was dan ook het enige te klagen op dit seminar).

Marlies Rohmer liet haar visie op scholenbouw en architectuur zien. “Architectuur is een combinatie van schaken en boksen,”aldus Marlies. Het wel een wee van de kinderen is niet per se in het belang van een gemeente. Rohmers verhaal ging ietwat van de hak op de tak. Gelukkig had ze nog een paar honderd exemplaren liggen van haar boek ‘Bouwen voor de next generation’. De deelnemers konden het dus thuis allemaal nog eens rustig nalezen en de boekenkast van Marleen is weer lekker opgeruimd.

Adviseur Henk Waaldijk van SenterNovem riep dat we meer moeten innoveren in Nederland. De massa moet in beweging komen, er zijn nu te weinig duurzame projecten. Verder dienen we met zijn allen een voorbeeld nemen aan de Duitsers. In Duitsland is een revolutie gaande en wij staan een beetje toe te kijken met zijn allen.

Sexy renoveren
Vervolgens was het de beurt aan Anke van Hal, Praktijkhoogleraar Sustainable Housing Transformation aan de TU Delft en prof. Sustainable Building Center for Sustainability op Nijenrode. (Bent u er nog?) Anke kreeg iets meer tijd dan de eerdere gasten. Ze staat dan ook op 99 in de Duurzame Top 100, respect!

Ook in het interview met Van Hal kwam de te besluiteloze overheid ten sprake. “We moeten los van de regelsfeer. We moeten het lef hebben om het anders te doen. Geen kantoren bijbouwen maar duurzaam transformeren,” aldus Van Hal. Ze liet het ultieme voorbeeld zien: het WNF in Zeist van Rau Architects.

“De grootste opgave ligt in de bestaande bouw,” schetste Van Hal vervolgens. Maar deze boodschap lijkt vooralsnog niet erg door te dringen in Nederland. Interviewer Marcel Bullinga legde de vinger op de zere plek: “Renovatie is niet sexy.” Anke werd uiteindelijk de wijde wereld ingestuurd om renovatie sexy te gaan maken en de zaal maakte zich op voor Marcel van den Bunder, commercieel directeur van PSV.

Vooral van belang is dat PSV kampioen moet worden vertelde Van den Bunder: “Je kunt moeilijk uitdragen hoe groen je bent als je drie duels op rij hebt verloren.”

En met deze mooie woorden kwam het seminar ten einde. De bezoekers kregen een vluchtige kennismaking met diverse aspecten van duurzaamheid voorgeschoteld. Voor de wat meer doorgewinterde groene medemens was het wellicht iets te vluchtig, maar de hapjes, de borrel en het netwerken maakte veel goed.

Foto: Futurist Marcel Bullinga door Jan Vonk

Gerard Vos

Deel dit artikel

permalink