Rotterdam koopt voor miljoenen aan grond

De gemeente Rotterdam wil 200 miljoen euro uittrekken om grond aan te kopen van projectontwikkelaars.

Door de grond terug te kopen, komt er voor de bedrijven geld vrij waarmee zij nieuwe projecten kunnen financieren die belangrijk zijn voor de stedelijke ontwikkeling en de Rotterdamse economie.

Ook erfpacht mogelijk
In de Maasstad dreigen door de financiële crisis grote bouwprojecten veel vertraging op te lopen of niet van de grond te komen. Projecten die voor het Rotterdamse plan in aanmerking komen, moeten op korte termijn van start gaan.

De ontwikkelaars kunnen voor grond die nu nog in het bezit is van de gemeente ook kiezen voor erfpacht. Zij moeten dan wel als het project of de woningen worden verkocht alsnog de volledige grondwaarde aan de gemeente voldoen.

Bouwstagnatie
Dat hebben de wethouders Hamit Karakus (Wonen en Ruimtelijke Ordening) en Lucas Bolsius (Financiën) bekendgemaakt. Zij leggen het plan donderdag voor aan de gemeenteraad. Rotterdam is de eerste gemeente die deze constructie toepast om de bouwstagnatie als gevolg van de financiële crisis tegen te gaan.

De gemeente bekijkt per project of het aan de opgelegde criteria voldoet. Rotterdam zet met het plan in "op een structurele oplossing voor het probleem, geen symptoombestrijding'', beklemtoont Karakus. Zo moeten de ontwikkelende partijen 5 procent van de aanbestedingsnorm gebruiken voor loonkosten of stagevergoedingen voor werkzoekenden.

Gering risico
Het voorstel maakt deel uit van een groter plan om de kredietcrisis tegen te gaan dat het college binnenkort presenteert. Rotterdam wil de 200 miljoen euro lenen op de kapitaalmarkt. "Op deze manier legt het geen beslag op de begroting van de stad'', stelt Bolsius.

Het mogelijke risico dat de gemeente loopt is volgens hem zeer gering. Mocht de constructie een succes blijken, dan sluit de gemeente niet uit meer geld voor het project uit te trekken.

Deel dit artikel

permalink