BouwBeurs 2009: Op zoek naar duurzaamheid

Wie op de Internationale BouwBeurs 2009 denkt met een warm informatiebad over duurzaam bouwen te worden overspoeld komt bedrogen uit. Toch is er wel het een en ander aan duurzaamheid te vinden. Een rondje langs de stands.

De donderdag is doorgaans een drukbezochte dag op de Bouwbeurs. Deze donderdag, die zich kenmerkte door file- en treinleed vanwege het winterse weer, blijkt desondanks een topdag.

Dipje voor de duurzaamheid
Bij de stand van de SBR  is het om 11 uur wachten op André Thomsen die de genomineerden voor de Nationale Renovatie Prijs bekend zal maken. Ook de heer Thomsen heeft last heeft van de files. Om 10 voor half twaalf worden dan eindelijk de genomineerden bekendgemaakt.

Voor het eerst in het bestaan van de NRP ook een duurzaamheidsprijs, maar meldt Thomsen "de inzendingen vallen enigszins tegen." Het voorbeeld wat gesteld is met het WNF door Thomas Rau ligt kennelijk zo hoog dat de inzendingen voor de NRP er enigszins flets bij afsteken. Dit heeft mede met ons bewustwordingsproces met betrekking tot duurzaamheid te maken, stelt de prof. "Van de meeste inzendingen werd de jury niet vrolijk. In het verleden is het vaker gebeurd dat een prijs niet is uitgereikt." Afwachten dus. Vanmiddag meer over de Nationale Renovatie Prijs 2009 op Duurzaam Gebouwd.

Hippe namen
Op zoek naar duurzaamheid valt het deze beurs vooral op dat het in is om ‘iets’ groens in je productnaam te doen. Zo heeft het bedrijf Nophadrain een Green Gabion en een Greenliner in de aanbieding, het blijft alleen onduidelijk hoe groen het werkelijk is. Hip klinkt het wel.

Nefit adverteert er lustig op los, dat ze zakelijk ook heel duurzaam zijn. Of je kan zoals Wédéflex duurzame Daksystemen de duurzaamheid gewoon in je bedrijfsnaam voeren.

Ketels en pompen
Het vinden van een showmodel warmtepomp was twee jaar geleden als het vinden van een speld in de hooiberg. Nu staat hal 9 in het teken van de warmtepompen en ventilatiesystemen voorzien van sensoren die alles meten wat er maar te meten valt in het binnenmilieu.

“Er is in Nederland veel kennis op het gebied van energiezuinige, schone, en doelmatige installatieproducten. Maar we zijn slecht in het communiceren naar de markt.” Aldus Henk Sijbring van de VFK en EPK. Maar daar is op de Bouwbeurs gelukkig niets van te merken.

Op het kennisplein wordt tekst en uitleg gegeven over diverse onderwerpen. Henk Ensing van GasTerra vertelt het succesverhaal van de HRe-ketel. In de Apeldoornse wijk Woudhuis worden nu 200 HRe-ketels voor een grootschalige praktijkproef in bedrijf gesteld.

Bij Klimavent aandacht voor decentrale ventilatie met warmteterugwinning. Deze wordt vooral toegepast in scholen. Ook al blijft het nog een beetje achter in design - het oog wil tenslotte ook wat - vooral de werking is van belang. Niet mooi om te zien dat de parts per million in hal 9 rond het middaguur rond de 1500 ligt, snel verder maar weer.

Booming Business
Een sector die niets merkt van de kredietcrisis is de dak-en gevelbegroeiing-industrie. Waar enkele jaren gelden gemiddeld tien projecten in het jaar werden uitgevoerd, daar liggen de cijfers nu opeens in de honderdtallen. Het blijkt maar weer eens dat vooral de innovatoren het minst gevoelig voor de crisis zijn.

DuboKeur
En passant treffen we de immer vrolijke Michiel Haas aan bij Withagen Houtprodukten. Michiel reikt een DuboKeur uit voor het Vilam Larikshout. Dit hout is een van de minst milieu belastende houtsoorten die in buitenkozijnen en ramen kan worden toegepast. Hierover later meer op Duurzaam Gebouwd.

Material Xperience
Bij Material Xperience tot slot kan de beursbezoeker de nieuwste materialen beleven. Beton gemaakt uit afval, textiel dat geluid maakt, materialen die hard en zacht tegelijk zijn. Alles komt aan bod op technisch, duurzaam en sensorisch gebied. Tot 14 februari te bezoeken.

Gerard Vos

Deel dit artikel

permalink