Studenten ontwerpen ecowijk Leidschendam

Vijftien tweedejaars studenten Bouwkunde van De Haagse Hogeschool hebben voor de gemeente Leidschendam-Voorburg een ecologische wijk ontworpen.

De ontwerpen gaan verder dan gebruikelijke zonnepanelen en bestaan uit innovatieve houten vloer- en wandconstructies, groene gevels en een helofytenfilter (zuiverende rietveldvijver). De succesvolle samenwerking krijgt mogelijk een vervolg.

In opdracht van de gemeente Leidschendam-Voorburg, zijn vijf teams van drie studenten met het programma van eisen aan de slag gegaan. Een klein gebied in Voorburg, het gebied rond de Van Barbasonstraat, is hierbij onderzocht en geheel duurzaam herontwikkeld. Het project gaat uit van vijf woningblokken en een groenzone.

De studenten

Na vijf weken van onderzoek, tekenwerk en het volgen van gastlezingen, verzorgd door verschillende bedrijven, mag het resultaat er zijn volgens de heer Kranenburg, docent Bouwkunde aan De Haagse Hogeschool. Ook de betrokken medewerkers van de gemeente Leidschendam-Voorburg zijn enthousiast.

"De presentaties die de teams op het stadskantoor in Leidschendam lieten zien, waren zeer inspirerend, zelfs voor de aanwezige professionals. De studenten hebben zich bij hun ontwerpen vindingrijk getoond”, aldus de gemeente.

Gezien het succesvolle eindresultaat zullen de gemeente en De Haagse Hogeschool mogelijk ook volgend jaar een onderwijscase praktijkgericht vormgeven. Wellicht wordt dan ook een woningbouwcoöperatie erbij betrokken, zodat de plannen daadwerkelijk gerealiseerd (kunnen) worden.

Bron: De Haagse Hogeschool

Deel dit artikel

permalink