Tijdens de Internationale Bouwbeurs te Utrecht is er een jubileum-symposium van de Vereniging van Houtskeletbouwers (VHSB) waarin de houtskeletbouwmethode centraal staat.
Ter gelegenheid van haar 25 jarige bestaan organiseert de Vereniging van Houtskeletbouwers (VHSB) op vrijdag 13 februari een speciaal jubileum symposium op de Internationale Bouwbeurs te Utrecht. Centraal staat de vraag welke ontwikkelingen en randvoorwaarden op het gebied van regelgeving, technische innovaties, milieuprestaties, logistiek en kwaliteitsborging van invloed zijn, en zijn geweest om te komen tot een vertrouwde, volwassen, geaccepteerde en hoogwaardige bouwmethode in verleden, heden en toekomst.
Onder deskundige leiding van dagvoorzitter Jan Terlouw zullen deskundige sprekers vanuit hun eigen betrokkenheid hun visie geven op houtskeletbouw: de kersverse voorzitter van de VHSB, Jaring Rijpma, zal terug blikken tot begin jaren tachtig wanneer duidelijk wordt dat houtskeletbouw (hsb) niet meer weg te denken is van de Nederlandse markt en hoe de vereniging er in is geslaagd de ontwikkeling van een kwalitatief goede, specifiek op de Nederlandse situatie gerichte hsb-methode met een concurrerende prijs/productverhouding te stimuleren en te bewaken.
SenterNovem, bij monde van gemeente adviseur Charlie Kock, zal de positie van hsb schetsen te midden van regelgeving en de positie van hsb binnen de beleidsvisie ‘toekomstgericht bouwen’ van de overheid. Het voor de Nationale Bouwprijs genomineerde MIII architecten geeft haar visie op conceptontwikkeling en ontwerpmogelijkheden in relatie tot hsb, waarbij architect Edwin Smit zijn motto ‘houtskeletbouw als basis voor de toekomst’ met feiten zal onderbouwen.
Vastgoedontwikkelaar Piter Bakker van woningbouwcorporatie WoonFriesland spreekt uit eigen ervaring als hij een vergelijking maakt tussen verschillende bouwmethoden en zich de legitieme vraag stelt of hsb wel in alle omstandigheden toepasbaar is.
Harry Nieman van het gelijknamige Adviesburo onderwerpt de bouwfysische aspecten - die onder invloed van ontwikkelingen als passiefbouw en al maar stringentere energieprestatie-, brand- en geluidsisolatie-eisen, steeds essentiëler worden - aan een kritische analyse.
Ten slotte zal Kees Duijvestein, hoogleraar Duurzame ontwikkeling in de gebouwde omgeving van de TU Delft; strategisch adviseur bij BuildDesk Benelux bv en Boom te Delft en TVDH architecten te Den Haag, ingaan op de ontwikkelingen en innovaties in bouwend Nederland en zijn visie geven op de toekomst van houtskeletbouw.
De bijeenkomst vindt plaats op vrijdag 13 februari, van 11.00 tot circa 13.00 uur in de Irene Congreszaal, boven hal 8 van de Internationale Bouwbeurs te Utrecht. Architecten, aannemers, projectontwikkelaars, vertegenwoordigers van gemeenten en woningbouwcorporaties en andere belangstellenden worden van harte uitgenodigd hun Bouwbeursbezoek te combineren met dit interessante symposium. Ontvangst met koffie is vanaf 10.00 uur. De lezingenreeks wordt afgesloten met een lunchbuffet.
Deelname aan het symposium is gratis. Belangstellenden dienen zich wel vóór 7 februari op te geven via de antwoordfax. Deelnemers ontvangen na aanmelding een bevestiging en een toegangsbewijs.