Om de mogelijkheden en kosten van duurzaam bouwen inzichtelijk te maken, heeft BAM de GreenUp Tool ontwikkeld.
“Wij willen een duurzaam gebouw”. Zo omschrijven veel klanten van het bouwbedrijf hun opdracht. Maar wat houdt dat precies in? De ene opdrachtgever vindt stevig isoleren al duurzaam, terwijl een ander de nieuwste klimaatinstallaties en technieken wil hebben.
Zinvolle combinaties
Het nieuwe instrument laat zich het beste omschrijven als een groot excelbestand waarin alle relevante duurzame, technische mogelijkheden zijn meegenomen, inclusief de bijbehorende kosten. "Het model geeft ook aan wat zinvolle combinaties zijn, zodat je geen conflicterende systemen gebruikt'', vertelt Jeroen Troost, commercieel directeur BAM Utiliteitsbouw.
Specialisten
BAM Utiliteitsbouw heeft een jaar lang twee mensen van hun team duurzaamheid vrij gemaakt om alle beschikbare informatie voor de GreenUp Tool uit te zoeken en te analyseren. Tevens is een aantal specialistische adviesbureaus ingehuurd om er zeker van te zijn dat het instrument alles juist weergeeft. Het programma is in een van de regiovestigingen van BAM getest.
Terugverdientijd
"Belangrijk is dat de GreenUp Tool direct de meerkosten aangeeft van een duurzame techniek ten opzichte van 'gewone' technieken", vertelt Troost. "Daarbij geeft het programma ook aan wat de terugverdientijd is van de duurzame investering." Het gemak van het instrument is dat een klant snel verschillende opties op een rijtje krijgt.
Zo kreeg BAM van een energiebedrijf het verzoek een offerte uit te brengen voor hun nieuwe kantoor. De klant kreeg drie varianten voorgeschoteld van duurzaam tot heel erg duurzaam. Troost: "De eerste variant had circa vijf procent meerkosten terwijl de duurzaamste optie twintig procent extra kosten betekende. De terugverdientijd van de investering varieerde van zes tot elf jaar. Zo kan de klant heel bewust een keuze maken. Wij geven daarom altijd een duurzame offerte als mogelijkheid, ook als die niet specifiek wordt gevraagd.''
Inhoudelijke meerwaarde
De ontwikkelingskosten van het instrument bedroegen volgens de commercieel directeur 'enige miljoenen' euro's. De GreenUp Tool is in een paar maanden tijd al een keer of twintig ingezet. "Het programma biedt echt inhoudelijke meerwaarde om goed te kunnen kiezen'', stelt Troost.
Voor meer informatie over de GreenUp tool: Sander Holm, programmamanager Duurzame Utiliteitsbouw BAM advies en engineering (030-659 86 68).
Bron: SenterNovem