De kredietcrisis heeft ingrijpende gevolgen voor Arnhems nieuwe stadsdeel Schuytgraaf.
Door de ingestorte huizenmarkt stagneert de woningbouw. Daardoor zal de wijk niet in 2012, maar pas in 2014 klaar zijn. Dat is de verwachting van Klaas Salomons, directeur van de Grondexploitatiemaatschappij Schuytgraaf (GEM). Worden er normaal gesproken vijftien tot twintig woningen per maand verkocht, dat zijn er nu vier tot vijf.
Verkoop ligt stil
De verkoopcijfers zijn na de normale zomerstilte nooit meer op niveau gekomen, zegt Salomons. De individuele verkoop van huizen en kavels ligt nagenoeg stil. In de verkoopcijfers zijn ook transacties aan beleggers meegenomen die hele blokken hebben afgenomen.
Het bouwtempo in nieuwbouwprojecten wordt bepaald door de huizenverkoop. De meeste projectontwikkelaars gaan pas bouwen als circa 60 procent van de geplande huizen daadwerkelijk is verkocht.
Geen centrum
Door de stagnerende productie moet de bouw van het centrum van Schuytgraaf worden uitgesteld. Met name de winkels in het centrum kunnen pas worden gebouwd als dat gezien het aantal inwoners van Schuytgraaf enigzins rendabel is.
Volgens de laatste planning zouden de winkels eind 2010 open gaan. Dan zouden in het nieuwe stadsdeel 3500 tot 4000 huizen moeten staan. Dat is niet langer realistisch. Het wordt op z'n vroegst eind 2011. Voorjaar 2012 is realistischer, zegt Salomons.
Projecten opnieuw bekijken
Een aantal projecten in Schuytgraaf wordt opnieuw tegen het licht gehouden. Sommige plannen zijn helemaal van de baan, andere worden aangepast. Koopwoningen worden bijvoorbeeld huurhuizen. Daarvoor neemt de interesse namelijk toe, aldus Salomons.
Intussen is op hoog niveau gesproken over de problemen in Schuytgraaf, die overigens niet extremer zijn dan bij andere Vinex-locaties. GEM, gemeente Arnhem en ontwikkelaars komen in maart opnieuw bij elkaar om maatregelen te bespreken.
Er is de GEM ook veel aan gelegen om de overlast voor de huidige bewoners van de wijk te beperken. Zij worden geconfronteerd met langere bouwtijden en moeten zich dus ook langer behelpen dan was voorzien.