[Onder de loep] Open ramen en composieten

Enkele nieuwtjes nader bekeken.

Overal ramen die open kunnen
Minister Van der Laan (WWI) wil dat in de toekomst in alle kamers van woningen ramen zitten die open kunnen. Daarnaast komen er eisen voor het maximale geluidsniveau in een ruimte, veroorzaakt door mechanische ventilatiesystemen. Beide voorstellen worden meegenomen bij de herziening van het Bouwbesluit 2003. Dit staat in de brief 'Voortgang ventilatie en open verbrandingstoestellen' die minister Van der Laan midden december naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

Naar aanleiding van de eerdere problemen die zijn ontstaan in de wijk Vathorst in Amersfoort bij bewoners van woningen met balansventilatie, heeft het ministerie van VROM overleg gevoerd met de gemeente Amersfoort. De gemeente heeft aangegeven dat alle bewoners zijn geïnformeerd over de uitkomsten van het gevoerde onderzoek van GGD Eemland en dat alle noodzakelijke maatregelen zijn genomen.

De betrokken woningcorporaties hebben ook maatregelen genomen die er op gericht zijn de installaties beter af te stellen, in te regelen en te onderhouden. De verbeteracties van de gemeente Amersfoort worden als landelijk voorbeeld gesteld.

Voor burgers en professionals is informatie over ventilatiesystemen beschikbaar op de websites www.mijnhuisinstallatie.nl en www.platform-woninginstallaties.nl.Daarnaast kunnen ze terecht op de sites van VROM, Milieucentraal, SenterNovem en belangenorganisaties zoals de Vereniging Eigen Huis.

Omdat open verbrandingstoestellen bij onvoldoende ventilatie en onderhoud kunnen leiden tot koolmonoxidevergiftiging zet het ministerie van VROM in op versnelde vervanging van deze toestellen. Het ministerie is in gesprek met verschillende organisaties over initiatieven om deze toestellen versneld te vervangen. Voor corporaties en particuliere eigenaren worden handreikingen gemaakt. Deze komen in de loop van 2009 beschikbaar.


Composieten ook milieuvriendelijk
Composieten, met vezels versterkte kunststoffen bestaan al tientallen jaren. Maar de traditionele branche heeft het materiaal nog niet voldoende toegelaten. In volume ziet de branchevereniging VKCN, de Vereniging Kunststof Composieten Nederland de afzet van composieten in de bouw nog nauwelijks groeien.

In de scheepsbouw valt het materiaal al lang niet meer weg te denken. Met toepassingen als wegdekken, binnenwanden, keukenbladen, wapening en constructieonderdelen vinden composieten ook hun weg naar in de bouw.

Een composiet bestaat uit een vezel en een hars en soms uit een kernmateriaal van kurk of polystyreenschuim of balsahout dat de stijfheid van het product vergroot.

Ongeveer 250 bedrijven in Nederland maken producten van composiet. De meeste mengen polyesterhars (gemaakt van aardolie) met vezels van koolstof, aramide of glas. Een klein aantal bedrijven experimenteert met natuurlijke vezels als vlas, hennep, jute en sisal. Met een catamaran van natuurlijke vezels toonde het bedrijf NPSP jaren geleden al aan dat plantaardige ingrediënten de sterkte van composieten niet hoeft te verzwakken.

Een fluisterheuvel, sanitaire voorzieningen en stoelen voor het Afrikamuseum zijn recente projecten met biovezels. Sinds kort is het bedrijf ook bezig een plantaardig composiet te ontwikkelen. Biocomposieten lenen zich prima voor buitenmeubilair, gevelelementen, sanitair en geluidschermen. Ze zijn ook geschikt voor toepassingen met bijzondere vormen.

Met subsidie van het ministerie van Landbouw gaat NPSP de komende maanden de marktkansen van groene composieten onderzoeken.

Voor meer informatie: www.npsp.nl

Deel dit artikel

permalink