Strop dreigt door bouwstop Etten-Leur

Het gemeentebestuur van Etten-Leur is te voortvarend met het ontwikkelen van woningbouwplannen. "Desnoods gaan we die grond verpachten aan agrariërs."

De gemeente Etten-Leur heeft een grote hoeveelheid landbouwgrond gekocht waarop voorlopig niets mag worden gebouwd. Als de Noord-Brabantse gemeente te veel huizen realiseert, zou het woningbouwprogramma in buurgemeente Breda in gevaar komen.

Over 800 woningen heeft de provincie nu een veto uitgesproken. Verantwoordelijk wethouder Jean-Pierre Schouw (Ruimtelijke Ordening en Volkshuisvesting, Algemeen Plaatselijk Belang) wil vooralsnog niet weten van een financiële strop voor zijn gemeente.

"Die grond", zegt Schouw desgevraagd, "verliest zijn waarde niet. Goede agrarische grond wordt ook steeds schaarser, dus desnoods gaan we verpachten aan agrariërs. En in het uiterste geval verkopen we de grond weer. Hij zal echt niet braak blijven liggen." Volgens de wethouder zijn de problemen veroorzaakt doordat Etten-Leur haar woningbouwplannen heeft aangepast. "We hebben besloten om meer goedkope woningen te gaan bouwen. Daardoor krijg je automatisch kleinere kavels. Met die goedkope woningen hopen we te kunnen voldoen aan de toenemende vraag van starters en senioren", zo luidt de uitleg van Schouw.

Nieuwe bestemmingsplannen
In 2002 is volgens de wethouder in regionaal verband afgesproken dat Etten-Leur tot 2018 in totaal 3300 woningen zou bouwen. De grond die de gemeente inmiddels in bezit heeft en waarvoor ook nieuwe bestemmingsplannen zijn gemaakt, biedt echter ruimte aan veel meer huizen. Hierop zou Etten-Leur 4100 woningen kunnen bouwen; 800 meer dus, dan regionaal overeengekomen.

Deel dit artikel

permalink