Instortingsgevaar bij tienduizenden flats

Talloze naoorlogse flats in Nederland verkeren in een gevaarlijke toestand. Zij bevatten een gemetselde spouwmuur die het elk moment zou kunnen begeven. De VROM-inspectie is voornemens dit jaar te controleren wat gemeenten hebben gedaan met een advies uit 2007 om gevels van flats te inspecteren.

Dat meldt de VROM-inspectie naar aanleiding van het bezwijken van een gedeelte van de gevel van een flat in Den Haag op 2 januari. De instorting werd volgens de inspectiedienst waarschijnlijk veroorzaakt door een gevaarlijke combinatie van gecorrodeerde spouwankers en betonrot.

Vooral bij tijdens de Wederopbouw gebouwde flats met kopgevel van doorgaand metselwerk is het gevaar aanwezig dat de spouwankers door corrosie zijn aangetast. Ook andere bouwfouten zijn in die periode gemaakt, zoals het gebruik van te weinig spouwankers en slechte metselspecie.

Al in 2007 heeft de VROM-Inspectie gewezen op het risico van instorting en gemeenten geadviseerd dit soort gevels te inventariseren (zie rapport). Daarna zouden de eigenaren verzocht moeten worden onderzoek te doen naar de veiligheid. Uit een inventaris van de gemeente Den Haag blijkt dat in die stad alleen al ongeveer 500 gebouwen een gevel van twijfelachtige kwaliteit hebben. Volgens het AD gaat het in het gehele land om tienduizenden flats.

De SBR (Stichting Bouwresearch) werkt met steun van VROM aan een richtlijn over de veiligheid van gevels en glazen overkappingen ten behoeve van ontwerpers, bouwers en beheerders. In september 2009 wordt deze richtlijn verwacht.

Bron: Architectenwerk.nl

Deel dit artikel

permalink