Helmond gaat over op GPR gebouw

Met het oog op een kwalitatief duurzaam bouwen-beleid gaat  Helmond de Gemeentelijke Praktijk Richtlijn Gebouw gebruiken.

De gemeente Helmond voert reeds vanaf de begin jaren negentig beleid op het gebied van duurzaam bouwen. Een goed voorbeeld hiervan is de wijk de Akkers in Mierlo-Hout, waarin de verschillende elementen van het duurzaam bouwen in zowel het stedenbouwkundig als architectonisch ontwerp zijn verweven.

De huidige ontwikkelingen op het gebied van duurzaam bouwen en de steeds maar stijgende energielasten hebben het noodzakelijk gemaakt het beleid met betrekking tot duurzaam bouwen te herzien. Met de vaststelling van de Nota actualisatie Duurzaam Bouwen door de gemeenteraad is het nieuwe beleid bekrachtigd.

Kwaliteit boven kwantiteit
De gemeente Helmond heeft hierin aangegeven een groot belang te hechten aan het principe kwaliteit gaat boven kwantiteit. Onderdelen van deze kwaliteit zijn; de woontechnische en bouwtechnische aspecten van de woning en haar directe woonomgeving.

Om duurzaam bouwen of beter gezegd: kwalitatief goed, gezond en comfortabel bouwen makkelijker te maken stelt de gemeente vanaf 1 januari 2009 een hulpmiddel ter beschikking. Dit is de Gemeentelijke Praktijk Richtlijn Gebouw, ofwel GPR Gebouw.

GPR Gebouw
GPR Gebouw is een programma voor het omzetten van ontwerpgegevens van een gebouw naar prestaties op het gebied van kwaliteit en duurzaamheid. GPR gebouw gaat. over woonkwaliteit, de toekomstwaarde én de gebruikelijke themas van duurzaam bouwen.

Het is een hulpmiddel voor het maken van keuzes bij nieuwbouw en renovatie van woningen, scholen en andere gebouwen. De prestaties worden uitgedrukt in rapportcijfers. Bouwen volgens het Bouwbesluit levert een zes op.

Het streven naar maximale duurzaamheid wordt vertaald in een score van 10. Keuzemodules geven aan hoe scores zijn te verhogen (tot maximaal een tien) voor de vijf verschillende onderdelen energie, milieu, gezondheid, gebruikskwaliteit en toekomstwaarde. Per onderdeel is door de gemeente een bepaald ambitieniveau vastgelegd (score).

Binnen het ontwerp (of de renovatie) is men vrij om binnen de verschillende modules voorzieningen naar keuze te realiseren, zolang deze keuzes leiden tot het gewenste ambitieniveau.

Deel dit artikel

permalink