Welstandvrij bouwen in Goes

De kredietcrisis ten spijt lijkt de Goese wijk Mannee (in totaal 400 woningen) een veelbelovende start te maken.

Zeventig gegadigden hebben kavels gereserveerd in de eerste drie fasen. Die bestaan samen uit 143 vrije kavels.

"Het loopt helemaal niet zo slecht", zegt wethouder Rinus Dieleman (CDA, woningbouw). De gemeente heeft groepsgewijs de vierhonderd geïnteresseerden op de wachtlijst benaderd. Een reservering is echter nog geen gegarandeerde verkoop.

Toch verwacht Dieleman dat een redelijk aantal tot aankoop overgaat. "Ik weet dat verschillende gegadigden plannen maken, architecten aantrekken, soms groepsgewijs. Er zitten aardige ontwerpen voor woningen bij."

In Mannee mag immers welstandvrij - dus zonder allerlei beperkende regeltjes - worden gebouwd. En dat is wat veel mensen aantrekt, zegt Dieleman. "Wil je een huis naar eigen inzicht bouwen, dan heb je nu de kans. In Riethoek en Aria is immers sprake van projectbouw. In die zin zijn ze geen directe concurrent van Mannee."

Aardlussensysteem
De gemeente weet in februari hoe de contracten voor het aardlussensysteem er precies uit zullen zien. De BAM legt het duurzame aardwarmtesysteem aan en exploiteert het ook. Met iedere koper wordt een contract gesloten. De benodigde warmtepomp kan worden gekocht (15.000 euro) of geleased. Dat laatste is op de lange duur goedkoper, blijkt uit onderzoek van de gemeente. Met de stijgende gasprijs zal het aardwarmtesysteem na negen jaar financieel voordeel beginnen op te leveren ten opzichte van gasgestookte woningen.

De wijk Mannee is rond 2012 vol. Naast vrije kavels is er ook deels projectbouw, van rijtjeswoningen tot appartementen. In het zuidoosten komen vijftien klimaatneutrale patiowoningen. Dat wordt een voorbeeldproject voor duurzaam bouwen. De lat ligt er drie tandjes hoger dan in de rest van de wijk.

Deel dit artikel

permalink