Bouwprognose mission impossible

Rob van Gelder voorzitter Raad van Bestuur van Heijmans liet er geen twijfel over bestaan tijdens de presentatie van de Bouwprognoses 2008-2013 van TNO in Delft. "De politiek beseft amper hoe ernstig de bouwnijverheid is overvallen door de kredietcrisis."

Afgelopen donderdag werd de Bouwprognose 2008-2013 gepresenteerd. Onderzoeksbureau TNO heeft deze opgesteld in opdracht van VROM. TNO denkt dat we te maken hebben met een sluipende crisis, die pas in 2010 en 2011 echt voelbaar wordt.

In 2009 wordt het effect van de verslechterende economie nog gecompenseerd door gunstige voorgaande jaren. De bouwproductie steeg in 2007 met 6,3 procent en dit jaar met 2,4 procent. Daardoor blijft de daling volgend jaar beperkt tot 2,1 procent.

Zachte landing
Van Gelder liet er tijdens de presentatie van de bouwcijfers van TNO geen twijfel over bestaan. “Het maken van zo’n rapport is een mission impossible. Ik hoop dat het ministerie van VROM heel voorzichtig met het rapport om zal gaan. De cijfers suggereren een zachte landing. Maar wat we meemaken is een midscheepse aanvaring van de bouwsector”.

Deel dit artikel

permalink