Geen paniek, maar wel alert zijn. Dat is het advies van de VROM-inspectie aan gemeenten ten aanzien van een bepaald type betonnen vloeren uit de jaren zeventig met verminderde spankracht. Ruim tienduizend gebouwen hebben deze vloeren.
In Heerhugowaard kwam het toevallig aan het licht tijdens een brand: de slechte kwaliteit van de stalen voorspankabels van betonnen VZA-vloeren (‘voorgespannen zonder aanhechting’).
Uit onderzoek bleek dat er corrosie had plaatsgevonden waardoor de kabels niet meer aan de wettelijke veiligheidseisen voldeden. Zo’n tweehonderd woningen in Heerhugowaard bleken niet in goede conditie te zijn.
Nader onderzoek van de Rijksgebouwendienst wees uit dat het VZA-systeem in ruim 1200 projecten is toegepast. In heel Nederland gaat het om meer dan 10.000 woningen.
Veiligheidsmarge
Er is absoluut geen reden tot paniek, benadrukt Gerard Westerhof, woordvoerder van de VROM-Inspectie. ‘Je kunt al die tienduizenden woningen gaan openbreken, maar dat is met een kanon op een mug schieten, en dat kost handenvol geld. Er zal maar een fractie van de woningen zijn die niet aan de wettelijke berekeningen voldoen: de berekeningen zijn altijd met een veiligheidsmarge gemaakt.’
Alert
Instortingsgevaar is er niet of nauwelijks. Dan zal een vloer eerst doorbuigen of scheuren. Alleen bij hakken of boren in de vloer, bij grote verbouwingen als het plaatsen van een badkuip of een archief in een voorheen onbelaste ruimte - moeten eigenaren en woningcorporaties alert zijn, adviseert de VROM-inspectie.
Want zij zijn verantwoordelijk voor de veiligheid van hun woning. Maar gemeenten moeten toezicht houden op de naleving van de Woningwet. Zij kunnen eigenaars daarbij helpen door in kaart te brengen waar de projecten met VZA-vloeren zitten. Het gaat om woningen gebouwd tussen 1970 en 1980.