AM past duurzame energieconcepten toe

AM past duurzame energieconcepten toe

AM heeft een duurzame mijlpaal bereikt. Ze passen inmiddels geavanceerde, duurzame energieconcepten toe in ruim 10.000 woningen en 250.000 m² commercieel vastgoed. Hiermee wordt invulling gegeven aan de eerder dit jaar door AM uitgesproken doelstelling alle toekomstige projecten duurzaam te ontwikkelen.

Toepassing van deze concepten levert – naast een reductie van de CO2-uitstoot - de toekomstige woningbezitters en kantoorgebruikers een daling op van de energielasten van circa veertig procent.

Drie Hoefijzers
In het project Drie Hoefijzers in Breda worden bronnen geboord op 80 meter diepte.Als duurzaam energieconcept wordt veelal warmte-/ koudeopslag (WKO) toegepast. Met de toepassing van dit concept in haar projecten speelt AM in op de toenemende vraag van woonconsumenten en kantoorgebruikers naar meer comfort, een gezonder binnenklimaat en lagere energielasten.

Solide investering
Het grote voordeel van WKO is dat het surplus aan comfort gepaard gaat met een daling van de energielasten van circa veerit procent. Met de verwachte stijging van de energieprijzen is het dan ook een solide investering in de toekomst.

Bijkomend voordeel is dat er een gezonder leefklimaat in de woning ontstaat doordat er minder stofdeeltjes in de lucht komen, de relatieve luchtvochtigheid verbetert en de kans op huisstofmijt minder groot is. De woning wordt comfortabeler door een aangenamere warmteverdeling en heeft meer netto vloeroppervlak door het ontbreken van radiatoren.

Energieneutrale gebouwen
AM investeert daarnaast op verschillende manieren in onderzoek met als doel omstreeks 2015 energieneutrale gebouwen te kunnen ontwikkelen. AM neemt hierin samen met onder meer Senter Novem het voortouw.

Een concreet project dat hieruit is voortgekomen is ´De Wijk van Morgen´. Op het terrein van Avantis in Heerlen start AM in samenwerking met de Hogeschool Zuyd, Cauberg-Huygen, stichting DEPW, ECN en TNO een research- en demonstratieplatform voor nieuwe energieoplossingen. ´De Wijk van Morgen´ staat in het teken van Platform Energietransitie Gebouwde Omgeving (PEGO).

Senter Novem heeft in het kader van EOS (Energie Onderzoek Subsidie) een subsidie van € 700.000 toegekend. De totale investering in het platform bedraagt € 1,8 miljoen. Het betreft de realisatie van twee zogenaamde demonstratie- c.q. trainingswoningen en een multifunctioneel centrum.

Voor de woningen worden twee concepten gehanteerd: een exergiehuis en een passiefhuis met als doelstelling een structurele CO2-reductie in de woningbouw van tachtig procent . Het multifunctionele centrum wordt volgens een 0-energie concept ontwikkeld en wordt gebruikt als centrum voor training, voorlichting en exposities op het gebied van nieuwe, duurzame energie.

Deel dit artikel

permalink