Wereldwijd gaan steden steeds minder efficiënt om met de beschikbare ruimte. Daarnaast neemt het persoonlijk grondgebruik drastisch toe; in Nederland bijvoorbeeld is het in de afgelopen eeuw twaalf keer zo groot geworden. En deze ontwikkeling zal zich internationaal de komende decennia voortzetten.
Om te voorkomen dat het landschap opgeslokt wordt door de stad zal er in de steden in hogere dichtheden gebouwd moeten worden. Mensen moeten hierbij worden verleid om in deze compacte steden te gaan wonen. Dit kan alleen wanneer de stad een geheel aan culturele en ruimtelijke kwaliteiten biedt.
Ruimtelijke compensatie
In zijn eigen praktijk en aan de Technische Universiteit in Delft verrichtte architect en hoogleraar Rudy Uytenhaak onderzoek naar de dichtheden van de gebouwde omgeving en naar de verschillende manieren waarop voldoende ruimtelijke compensatie voor de bereikte dichtheid geboden kan worden.
Dit onderzoek heeft geleid tot een aantal concrete maatregelen en voorstellen. Steden vol ruimte beschrijft de resultaten van het onderzoek en toont een groot aantal projecten die het zoeken naar de ideale plattegronden en doorsneden in woongebouwen laten zien. Behalve voorbeelden uit zijn eigen praktijk bespreekt Uytenhaak ook het werk van andere architecten.
010 Uitgeverij
Auteur: Rudy Uytenhaak
Ontwerp: Jaap van Triest
Nederlands
120 pp / 270 x 210 mm / paperback
Prijs € 29.50
ISBN 978 90 6450 669 7
Bestel