Collectief Particulier Opdrachtgeverschap in renovatie is waar het om draait in het Wallisblok. In deze uitgave van de SEV wordt nader ingegaan op dit Rotterdamse succesverhaal.
Ook in een Rotterdamse hotspot kun je de verloedering keren door in te spelen op bestaande kwaliteiten die er toch nog zijn, ook al zijn ze misschien wat ondergesneeuwd en in zee te gaan met partners die er ook werkelijk voor gaan, omdat ze belang hebben bij een aanpak die voor hen ook concreet resultaat oplevert. Kansen en mensen bij elkaar brengen, dat is het eigenlijk.
De kwaliteit van het Wallisblok was rond de eeuwwisseling bepaald niet optimaal. Dichtgetimmerde panden, met hier en daar nog bewoonde woningen en veel overlast van junks, een unheimisch stukje stad. De gemeente twijfelde over de aanpak, renovatie was kostbaar, meer van hetzelfde – kleine etagewoningen – wilde men eigenlijk niet en… wie wilde er eigenlijk wonen in Spangen, destijds?
De 'Wallismethode'
De kracht van de ‘Wallismethode’ is dat aan de bestaande kwaliteiten (de locatie aan de Schie en dichtbij de binnenstad, de aantrekkelijke architectuur uit de jaren 30) dwars door de minpunten heen enkele stevige trekkers zijn toegevoegd: de ‘spotprijs’ (namelijk 0 euro) en de mogelijkheid om zelf je woning vorm te geven.
Dit was voldoende om de interesse te wekken van een groep (kapitaal)krachtige bewoners, die uit zichzelf waarschijnlijk niet op het idee was gekomen om in deze wijk te gaan wonen, maar die wel door het slechte imago van de wijk heen kunnen prikken.
Prachtig woonblok
Vrijblijvend was het allemaal niet: de kopers gingen wel de verplichting tot renovatie aan en verplichtten zich daarmee ook naar elkaar: het casco is namelijk in collectief particulier opdrachtgeverschap gerenoveerd. Het succes van het Wallisblok is bekend en heeft ook veel media-aandacht gekregen.
Aan de Schie staan nu een prachtig gerenoveerd woonblok met 39 verschillende woningen voor een lage prijs, bewoond door mensen die er naar verwachting niet snel weer zullen vertrekken. Een prachtig concreet resultaat, zowel fysiek als sociaal, waarover u alles kunt lezen in deze publicatie.
Gentrification
De SEV blijft in het Wallisblok geïnteresseerd. Wat is het effect van deze aanpak op de wijk. Komt er inderdaad een proces van gentrification op gang, wordt de wijk aantrekkelijker voor vestigers en wat merken zittende bewoners ervan?
Hebben de grofweg 90 nieuwkomers in Spangen (waaronder veel babies) effect op het leefklimaat in de wijk? Wat is het effect op de stabiliteit – zowel binnen het Wallisblok als in de buurt? Over deze zaken zijn nog niet zo veel harde uitspraken te doen maar de signalen zijn positief.
Landelijk
Gezien het succes is het eigenlijk verwonderlijk dat deze methode in het land niet veel breder wordt opgepakt. Ligt het aan de onorthodoxe, niet marktconforme aanpak? Aan onbekendheid met het fenomeen en het maatwerk dat nodig is? In Rotterdam, waar men met de zogenaamde kluspanden doorzet op deze aanpak, en ook in Den Haag worden inmiddels voorzieningen getroffen om de methode meer in te bedden.
Zo is bij beide gemeenten een vergunningencoach beschikbaar die de kopers helpt om alle benodigde vergunningen voor elkaar te krijgen. In Rotterdam heeft men in verschillende hotspotbuurten logeerwoningen beschikbaar voor potentiële kopers, zodat zij kunnen ervaren hoe het is om in een hotspotbuurt te wonen.
Deze evaluatie biedt gemeenten, corporaties en natuurlijk bewoners/potentiële kopers praktische informatie over de succes- en faalfactoren bij deze renovatie in collectief particulier opdrachtgeverschap en maakt het proces van planvorming tot realisatie en beheer inzichtelijk. Wij hopen dat de Wallismethode van een aansprekend experiment een op vele manieren toegepaste methode wordt.
SEV
44 pagina's
€ 3,-
Bestellen