Gemeenten krijgen 58,5 miljoen voor wijkactieplannen

Nu alle charters voor de veertig aandachtswijken tussen Rijk en de achttien gemeenten zijn getekend, staat de wijkaanpak volgend jaar in het teken van de uitvoering van de wijkactieplannen. Met die plannen wil het kabinet in maximaal tien jaar de leefbaarheid in de aandachtswijken verbeteren.

Minister Vogelaar voor Wonen, Wijken en Integratie stelt deze kabinetsperiode 300 miljoen euro extra beschikbaar. Voor 2009 gaat het om 58,5 miljoen euro voor de medefinanciering van de wijkactieplannen. De 31 grote gemeenten (G31), waaronder de achttien met aandachtswijken, kunnen rekenen op 25 miljoen euro voor bewonersbudgetten.

Daarnaast is twee miljoen euro beschikbaar voor het behoud van markante en waardevolle gebouwen. Met een preventiebudget van 60 miljoen euro voor 2009 en 2010 wil het kabinet voorkomen dat elders nieuwe probleemwijken ontstaan.

Het Rijk start verder een zevental experimenten samen met gemeenten en lokale partijen om hardnekkige problemen aan te pakken. De eerste tussentijdse resultaten worden eind 2009 verwacht. De voortgang van de wijkenaanpak en de bewonersbetrokkenheid wordt door een brede mix aan instrumenten gevolgd. Een nieuw ontwikkelde 'Leefbarometer' gaat voor alle bewoonde gebieden in Nederland de leefbaarheid in kaart brengen.

Deel dit artikel

permalink