Groene gevels zie je steeds vaker. Onderzoek heeft uitgewezen dat ze onder andere helpen bij het terugdringen van fijnstof. Vanwege de positieve effecten stimuleert de overheid de toepassing van groen, vooral in stedelijk gebied. In de praktische handleiding Gevels in 't groen wordt ingegaan op de voor- en nadelen van begroeiing op gevels en krijgt de lezer een overzicht van mogelijke uitvoeringen.
Net als groene daken bestaan groene gevels al heel lang. Voor zover bekend werden voor het eerst in het oude Egypte klimplanten geplant langs de muren. Veel later, in de 17e en 18e eeuw kwamen Noord-Amerikaanse klimplanten naar Europa. Nu kennen we een groot aantal gecultiveerde klimmers, die zeer geschikt zijn om op een gevel toe te passen.
Zeer positief effect
Er bestaan nog steeds vooroordelen over gevelbegroeiing: de planten zouden schade toebrengen, de muren zouden er vochtiger van worden, deze gevels vergen veel onderhoud en trekken ongedierte aan. Bovendien zou de beplanting veel verzorging nodig hebben. Maar de nieuwste technologieën laten zien dat deze bezwaren nu niet meer gelden. Bovendien weten we sinds enkele jaren dat groene gevels een zeer positief effect hebben op onze leefomgeving.
Het effect van groen op het meso- en microklimaat is heel duidelijk: waar geen groen is, is de hoeveelheid fijnstof aanzienlijk hoger, maar ook de temperatuur. In wijken met relatief veel groene gevels is het koeler.
Verder reduceert gevelbegroeiing de geluidsbelasting. En uiteraard heeft groen, mits goed onderhouden, ook een grote esthetische kwaliteit. Bovendien voelen mensen zich prettiger in een natuurlijker omgeving.
SBR
Auteur prof. ir. N.A. Hendriks
ISBN-13 978-90-5367-479-6
Prijs ? 49,00
Bestel