Watertoren Leiden te koop

RAP Architectuurcentrum heeft in opdracht van de gemeente Leiden een architectuurprijsvraag voor de watertoren aan de Hoge Rijndijk georganiseerd. Doel van de prijsvraag Waterproef was om ideeën te verzamelen voor een nieuwe bestemming voor dit markante rijksmonument.

Uitgangspunt van de prijsvraag Waterproef was dat de watertoren in de toekomst toegankelijk is voor het publiek. Zo zou de watertoren een nieuwe bestemming kunnen krijgen als restaurant, galerie of uitkijktoren.

Verkoopprocedure
De prijsvraag leverde 59 inzendingen op. Deze ontwerpen zijn door een jury onder leiding van Paul Meurs (Hoogleraar Restauratie aan de TU Delft) beoordeeld op ontwerpkwaliteit, haalbaarheid, de omgang met de monumentale waarde en de mate waarin een ontwerp leidt tot verbetering van de kwaliteit van de openbare ruimte.

Inmiddels is de gemeente Leiden begonnen met de verkoopprocedure van de watertoren. Dit traject verloopt via een openbare inschrijving die 8 augustus van start is gegaan. De gemeente geeft hieraan bekendheid middels berichten in landelijke en lokale media.

Watertoren
De watertoren bestaat dit jaar honderd jaar. Architect W.C. van Manen ontwierp de toren indertijd voor de Leidsche Duinwatermaatschappij. Het waterreservoir met 1,2 miljoen liter water moest zorgen voor voldoende druk op het Leidse waterleidingnet en diende als voorraadbuffer. Het unieke aan deze watertoren is het skelet van gewapend beton in combinatie met baksteen. Hiermee illustreert de toren de overgang van de neo-renaissancistische baksteentorens naar de zakelijk vormgegeven betonnen watertorens.

Voor meer informatie: www.rapsite.nl

Deel dit artikel

permalink