De economische voordelen van Cradle to Cradle (C2C) werken voor de vastgoedsector twee kanten op.
Enerzijds maken de stijgende olieprijzen en de prijzen van (zakelijk) onroerend goed het steeds aantrekkelijker om vanuit C2C principes duurzaam en energiezuinig te gaan bouwen. Aan de andere kant trekt het C2C principe creatieve en innovatieve bedrijven aan, met als extra voordeel de schepping van hoogwaardige werkgelegenheid.
Dit blijkt uit het tweede kwartaalbericht 'Sprekende Cijfers Kantorenmarkten' van Dynamis Vastgoedconsultants & Makelaars, dat donderdag 17 juli verschijnt.
Filosofie
C2C heeft als centrale gedachte dat alle gebruikte materialen aan het einde van hun levensloop niet alleen afbreekbaar zijn of geschikt voor recycling, maar zonder kwaliteitsverlies kunnen worden gebruikt in een ander product.
Volgens Paul Levels, programmamanager Duurzame Ontwikkeling bij de provincie Limburg, kan de vastgoedmarkt goed inspelen op deze visie. ?De gebouwde omgeving is een van de speerpunten van C2C. Zuinig en duurzaam energiegebruik, duurzame materialen, gebouwen die kwaliteit toevoegen aan de omgeving en wijken waarin het plezierig leven is.?
Limburg voorop
Limburg loopt in Nederland voorop met de ontwikkeling volgens het C2C principe. Dick Thesing, manager marketing, PR en productontwikkeling bij de Kamer van Koophandel Limburg, geeft aan dat C2C door de Kamer wordt gezien als een innovatief en economisch principe. ?We willen jonge bedrijven en werknemers naar Limburg lokken door een uitdagende en nieuwe omgeving te creëren. C2C trekt creatieve en innovatieve bedrijven aan en daarmee hoogwaardige werkgelegenheid.?
Kanttekeningen
Kritische kanttekeningen op C2C komen onder andere van Pim Martens, hoogleraar aan het International Centre for Integrated assessment and Sustainable development (ICIS) van de Universiteit Maastricht. ?De bewering dat consumptie geen duurzaamheidprobleem is, gaat zeker niet op voor de bio-afbreekbare materialen?.
Daarnaast is Martens van mening dat C2C haar oplossingen vooral zoekt in de techniek, en niet in bijvoorbeeld sociologie of economie. ?Vanwege haar eenzijdigheid is dat een bijzonder risicovolle strategie?.
Toch ziet de hoogleraar ook positieve kanten aan C2C: ?Het goede aan C2C is dat het mensen aanzet op een fundamentele manier na te denken over de relatie tussen economie, milieu en samenleving. Daardoor kunnen we ongetwijfeld nog grote stappen richting duurzaamheid zetten?.
Bron: Vastgoedjournaal