C2C rebellenclub

Maandag 30 juni vond de C2C netwerkbijeenkomst plaats in Studio Hergebruik in Rotterdam. Geen stoffige club met pennenlikkers, maar een enthousiaste, innovatieve groep mensen die het C2C gedachtegoed omarmt.

Studio Hergebruik in Rotterdam had dit keer zijn deuren geopend voor het C2C netwerk. Dit is een open source netwerk organisatie met de ambitie om pilot C2C-projecten te realiseren. Verder staat het ontwikkelen van C2C-onderwijs hoog op de agenda. Daarnaast willen ze het C2C-denken verbreden als prikkelende oplossing voor allerhande duurzaamheid en milieuvraagstukken.

Te vrijblijvend
Gezien de grote opkomst en het enthousiasme is voelbaar dat C2C als een olievlek aan het verspreiden is. En zolang iedereen het gedachtegoed verspreidt, staat er niets meer in de weg om de gestelde ambities te halen.

Deze netwerkbijeenkomst stond in het teken van C2C en renovatie. De vijftig aanwezigen brainstormden volop om het gebouw de Agro Dome in Wageningen zoveel mogelijk Cradle to Cradle te maken. Natuurlijk met alle praktische problemen van dien.

Hier valt uit op te maken dat iedereen die een C2C project wil opzetten, eigenlijk opnieuw het wiel moet uitvinden. Cradle to Cradle zit duidelijk in een overgangsfase. Het netwerk kan hierin een grote rol spelen door oplossingen te bieden.

Een korte blik op de deelnemerslijst toont een enorme hoeveelheid aanwezige kennis. Helaas is de club voor de gestelde ambities nog te vrijblijvend.

Besluiteloosheid
Hoe leuk en rebels het netwerk ook is, er is duidelijk een professionalisering nodig om C2C op de kaart te gaan zetten. Aan het eind van de avond werd kort ingegaan op hoe het netwerk verder moet. Maar een professionalisering - met bijbehorende subsidie - zit er vooralsnog niet in.

Niemand wilde het voortouw nemen. Het zou jammer zijn als zo’n goed initiatief doodbloedt. C2C zou deze besluiteloosheid toch moeten kunnen overstijgen. Willen de echte C2C’ers met wat ruimte in de agenda opstaan?

Meer informatie over het C2C netwerk

Gerard Vos

Deel dit artikel

permalink