The Energy World is Changing. Stay Qurrent

"Qurrent heeft in feite computergestuurd energiemanagement voor hele straten ontwikkeld, waardoor alle beschikbare energie optimaal door alle bewoners wordt benut. Dat is een doorbraak."
Richard Branson, Telegraaf 1/10/07

Zodra je zelf energie gaat opwekken, begint ook de financiële besparing. Maar het optimaliseren van de financiële opbrengsten van de investering levert meer op dan alleen geld: het zorgt er ook voor dat geen energie verloren gaat. En hoewel geld besparen plezierig kan zijn, wil je als gebruiker niet teveel tijd spenderen aan het onderhouden van je systeem.

Hier komt de Qbox tot zijn recht. De Qbox is een Lokaal Energie Netwerk (LEN) interface. Het vormt het hart van de elektriciteitinfrastructuur binnen een gebouw en communiceert bovendien met omliggende gebouwen. 

Kent al je energietarieven
Slim gebruikmaken van je elektriciteitsbronnen (zon, wind en het elektriciteitsnet) wordt belangrijker door sterke stijgingen van energieprijzen in de komende jaren. De tarieven gaan bovendien meer variëren in de toekomst, mogelijk zelfs elke vijftien minuten. Voeg daaraan toe de overheidssubsidies en je ziet dat het financieel optimaliseren aardig complex kan worden.

Delen met de buren
De Qurrent Qbox voert deze taak geheel autonoom uit. Hij meet het elektriciteitsverbruik en productie en maakt het mogelijk capaciteiten te delen binnen het cluster. In dat proces verwerkt hij natuurlijk de energietarieven, hoe complex deze ook mogen zijn, overheidssubsidies, productie- en consumptieprofielen en eventuele persoonlijke voorkeuren. Zonder dat de gebruiker er enig omkijken naar heeft.

Apparaten schakelen en meer...
De Qbox kan een wasmachine aanschakelen wanneer dat het meest efficiënt is; natuurlijk binnen de grenzen die de gebruiker zelf bepaalt. Die kan aan de Qbox bijvoorbeeld aangeven dat de was niet later dan 18.00 uur gereed is en dat een wasbeurt ongeveer anderhalf uur duurt.

Daarna kan de gebruiker rustig naar zijn werk en de Qbox bepaalt zelf wat het meest geschikte tijdstip is om de was te draaien. Daarbij houdt de Qbox rekening met productieverwachtingen, energietarieven, maar ook de consumptie- en productieverwachtingen van andere deelnemers in het cluster; hiermee garanderend dat de lokaal opgewekte energie optimaal benut wordt.

De Qbox heeft standaard vier schakelaars, maar kan nagenoeg ombeperkt worden uitgebreid. Hiermee kan is het mogelijk om zowel de energiesystemen zoals opwekkers, warmtepompen en waterstof systemen te besturen en monitoren, maar ook om apparaten in het pand te schakelen. Hierdoor wordt de energie-efficiency verder verbeterd.

Opslaan van gegevens
Zoals al vermeld, meet de Qbox de energiestromen zeer gedetailleerd. De gegevens worden vervolgens doorgestuurd naar de centrale Qurrent Qserver waar alle data bewaard wordt. Vervolgens kun je, via de Qmunity website, je eigen energiepatronen gedetailleerd analyseren. Alle data wordt onbeperkt bewaard maar ook beveiligd conform de hoogste (privacy) normen en regelgeving.

Voor meer informatie:  www.qurrent.com

Deel dit artikel

permalink