Lokale opwekking met behulp van de Onergy

Wind, hoewel dit volgens veel partijen binnen Nederland de beste kansen biedt, is nog onderbenut en ondervertegenwoordigd in de gebouwde omgeving. Met de windturbine die door DonQI Quandary Innovations is ontwikkeld en onder de naam van ONERGY op de markt wordt gebracht, is een doorbraak gerealiseerd op het gebied van opbrengst, veiligheid en toepasbaarheid in de gebouwde omgeving.

 De ONERGY windturbine is gezamenlijk met het Nationaal Lucht- en Ruimtevaartlaboratorium ontwikkeld met begeleiding van de TU Delft, faculteit L+R, sectie Windenergie en een aantal gerenommeerde Nederlandse industriële bedrijven.

De ONERGY windturbine, die momenteel de prototype-fase ingaat en nu reeds zijn plaats heeft bij OVG als 'launching customer', is zodanig ontworpen dat deze veilig op huizen en utiliteitsgebouwen gemonteerd kan worden. De opbrengst bij 4,5 m/s ligt rond de 1,400 kWu per jaar met een potentieel van 1,800 kWh per jaar bij juiste opstelling. Dit is ongeveer een derde tot vijftig procent van het verbruik van een gemiddeld Nederlands huishouden.

De terugverdientijd ligt hiermee, zonder subsidies, onder de acht jaar. Een aanzienlijke verbetering van het resultaat wordt behaald bij windsnelheden van 5,5 m/s en hoger. De ONERGY windturbine maakt gebruik van een 'plug-and-play' aansluiting, wat wil zeggen dat er geen dure extra elektrische voorziening aangebracht hoeft te worden, maar dat je gewoon de stekker in het stopcontact stopt. Hiermee levert het een belangrijke bijdrage aan het streven naar autarkische woningen en wijken.

De ONERGY windturbine, die binnen de bestaande milieuvergunning valt, is voorzien van een venturi met geluidsdemper en een verbeterde omvormer. Hierdoor wordt vanaf een lager windregime sneller vermogen geleverd. De ONERGY windturbine is geluidsarm, resonantievrij en levert het geen overlast of gevaar voor de omgeving op.

De ONERGY windturbine wordtl vanaf het vierde kwartaal 2008 commercieel geleverd. Verder vindt medio 2009 onderzoek plaats naar de mogelijkheden voor een grotere windturbine met een doorsnede van zeven meter.
 

Deel dit artikel

permalink