Rifkin ziet ESCo’s als onderdeel oplossing klimaatverandering
De internet of things zorgt voor een derde industriële revolutie, pleit de Amerikaanse econoom Jeremy Rifkin. “Dit kan een oplossing zijn voor de huidige klimaatveranderingen.” Begin november verzorgde hij de keynote bij TVVLs Smart Cities Event.
Volgens hem is die nieuwe revolutie dan ook nodig. “In juli 2008 kostte een vat olie voor het eerst $ 147 (zo’n € 135). Dat was de piek van de tweede revolutie. Maar ook een economische aardschok, omdat de olie nog nooit zo duur was. En onze economie was en is volledig afhankelijk van fossiele brandstoffen, vooral van olie.”
Internet als basis
De internet of things en de deeleconomie vormen volgens hem de basis van de derde industriële revolutie. “Er ontwikkelt zich een nieuw communicatie-, energie- en transportplatform, met alle 3 internet als basis. Zo wekt Duitsland 30% van zijn energie via de zon en de wind op. Die ontwikkeling van duurzame energie is vergelijkbaar met de computerchip: elke 2 jaar verdubbelt de capaciteit van de chip en halveren de benodigde kosten om de productie te verhogen. Over een aantal jaar naderen die zogeheten marginale kosten de nul.”
En dan volgt volgens Rifkin de deeleconomie. “Hiermee is Napster in de jaren ’90 begonnen en inmiddels maken veel meer bedrijven hiervan gebruik. Denk maar eens aan Facebook, Youtube, Google en Wikipedia: wij zorgen zelf voor de inhoud en houden het in stand. Daarnaast hechten de huidige jongeren – de millennials – niet meer aan bezit, maar aan gebruik. In plaats van een auto bezitten willen ze mobiliteit kopen.”
Nederland kan leren van Duitsland
Ook Nederland kan de omslag naar duurzame energie maken, vindt de econoom. “Duitsland en Denemarken zijn hiermee bezig. Denk maar eens aan de Energiewende, diede Duitsebondskanselier Angela Merkel heeft geïnitieerd. Hierover heb ik haar geadviseerd. Voor Nederland is het zaak om een verhaal te maken van verschillende zinnen. Zorg ervoor dat je zowel in de tweede als de derde industriële revolutie zit.”
Die revolutie is volgens hem van cruciaal belang om het hoofd te bieden aan de huidige klimaatveranderingen. “De zon straalt iedere 88 minuten 470 exajoules energie naar de aarde. Dat is evenveel energie als mensen jaarlijks gebruiken. Door zonnepanelen op onze daken te plaatsen, kunnen we zelf energie opwekken. Dan zijn er geen extra kosten meer en stroomt de energie vanzelf binnen. Zo worden consumenten prosumers.”
Laat buurten profiteren van ESCo’s
Hij spreekt daarnaast het belang uit van prestatiecontracten en ESCo’s. “Zorg ervoor dat alle gebouwen retrofit zijn: Voorzie ze dus van zonnepanelen, wko’s en andere nieuwe energiesystemen. Schaal deze systemen op, zodat de hele omliggende buurt hiervan kan meeprofiteren en hang er een prestatiecontract aan vast. Hierdoor krijgt deze buurt de garantie dat ze zich binnen een specifieke periode geen zorgen hoeven te maken om onderhoud.””
Volgens hem vormt dit een onderdeel voor de redding van de huidige klimaatveranderingen. “Ik weet niet of we hiermee op tijd zijn, want deze revolutie kan zo’n 40 jaar duren. Maar als iemand een ‘plan B’ weet, dan hoor ik het graag.”