Duurzaam Gebouwd Op Locatie: Circulaire Economie - de Constructie

Dinsdag 16 februari vindt Duurzaam Gebouwd Op Locatie plaats met als thema Circulaire Economie – de Constructie. Het kantoor van IMd Raadgevende Ingenieurs in Rotterdam is de locatie van het seminar.

Circulaire Economie: een containerbegrip of richting kiezen? Duurzaam Gebouwd heeft samen met IMd, Rijksvastgoedbedrijf, Mebin en VOBN een interactief programma samengesteld, onder leiding van moderator Flip Verwaaijen. Hierin komen de ‘best practices’ van circulaire constructie aan bod. U wordt uitgedaagd om na te denken over de mogelijkheden die een circulaire constructie biedt en leert tevens van de manco’s van eerdere projecten. Bent u architect of constructeur en wilt u meer weten wat circulariteit van constructies kan betekenen voor u? Schrijf u dan snel in. Bekijk hier de deelnemers die u al voor gingen.

Verschillende sprekers laten zien wat er in de afgelopen jaren is gebeurd op het gebied van staal- en betonconstructies in de circulaire economie. De nieuwste, praktisch toepasbare duurzame ontwikkelingen van de materialen beton zijn verpakt in lezingen en presentaties waarbij er volop ruimte is voor vragen en discussie. Thema’s die onder andere aan bod komen zijn: donor-skelet, classificatie tools, eigendom materiaal, materiaal paspoort, transport en breektechnieken. Vragen als; waar staan we nu? Waar lopen we tegen aan? Hoe ga je te werk, én wat haal je er uit, zullen beantwoord worden.

Programma

09.00 uur

Ontvangst met koffie en thee

09.30 uur

Opening door moderator Flip Verwaaijen en Duurzaam Gebouwd

09.45 uur

Donor-skelet door Pim Peters, Directeur IMd

Dat de hoofddraagconstructie bij Circulair Bouwen een belangrijke rol inneemt mag duidelijk zijn. Niet alleen door het veroorzaken van circa 60% van het benodigde materiaalgebruik voor gebouwen, maar ook door de functie voor de constructieve veiligheid. Een uitdaging dus als je in de toekomst echt circulair wilt gaan bouwen.

Met het recyclen van materialen is al veel ervaring opgedaan, maar het opnieuw inzetten van al dan niet demontabele constructies staat in de kinderschoenen. Iedereen maakt op zijn of haar manier gebruik van tweedehands spullen. Echter het inzetten van een tweedehands constructief element is andere koek. Toch zullen we hier ervaring in moeten opdoen willen we de toekomst van het Circulair Bouwen echt gaan vorm geven.

Als pionier in de bouwwereld is IMd momenteel betrokken bij projecten waar daadwerkelijk constructieve elementen voor de tweede keer worden ingezet. Daarnaast is in samenwerking met de TU delft onderzoek gedaan naar het inzetten van constructieve betonelementen uit kantoorgebouwen voor nieuwbouw van appartementsgebouwen.

Hierna discussie o.l.v Flip Verwaaijen. Hoe gaan om van holle marketing naar echte intrinsieke waarde? 

10.15 u

De zin en onzin van circulair ontwerpen door Fokke van Dijk, Adviserend Architect Rijksvastgoedbedrijf.

Het thema circulaire economie wint snel aan aandacht. Terecht of een hype die wel weer overwaait? Imd, VOBN en Duurzaam Gebouwd kijken naar het waarom, het hoe en het wat. Van circulair ontwerpen tot bouwen. Ook prikken we wat mythes van de circulaire constructie door.

Circulaire Tijdelijke Rechtbank Amsterdam: Van ontwerp naar aanbesteding. Bespreking van het bouwproces en de technische oplossingen voor een tijdelijke constructie. De visie van de opdrachtgevers en de oplossingen van marktpartijen.

Discussie o.l.v Flip Verwaaijen: Welke waarde geven wij mee aan circulaire gebouwen in de ontwerpfase.  Wat is het toekomstbeeld van architectonisch hoogwaardige circulaire gebouwen en producten.

10.45 uur

Praktijkvoorbeelden door Walter Speelman, Product Manager Nederland Mebin

Bij het begrip 'Duurzaam Beton in de circulaire economie' spelen veel aspecten een rol. Zo hebben we niet alleen te maken met kwaliteitseisen van het materiaal, maar ook met het ‘vergroenen’ van gebouwen en constructies in het algemeen. Wat is de laatste stand van zaken op het gebied van duurzaam beton? Wat zijn de praktijkvoorbeelden van de circuliare economie en wat kunnen wij daarvan leren?

Discussie o.l.v Flip Verwaaijen: Wat zijn de struikelblokken in de huidige bouwpraktijk?

11.15 uur

Netwerken met deelnemers en sprekers met koffie en thee

12.00 uur

Einde

 

Sprekers

 

Flip Verwaaijen, consultant met een “significant experience” in Corporate Real Estate Management. Was voorheen managing director TNT/ PostNL Real Estate.

Boardroom dynamics en alle vormen van het Nieuwe Werken zijn zeer bekend terrein. Specialisaties op terrein van project-,  people- en stakeholdermanagement.

Is naast vz RvC van een wooncorporatie ook RvA bij meerdere bedrijven in de vastgoed-keten. Daarnaast lid van diverse besturen in de bouw- en vastgoedbranche.

 

Ir. Pim Peters (1966) is sinds 1999 directeur van IMd Raadgevende Ingenieurs. Hij combineert de liefde voor construeren met zijn passie voor architectuur.

Peters is dagelijks betrokken bij de uitwerking van projecten en werkt met hetzelfde plezier en dezelfde toewijding aan ieder project. Naast het leiding geven is hij een bevlogen initiator van duurzaamheidsonderzoek. Zo ontwikkelde hij het ‘Model voor Bepaling Hoeveelheden Hoofddraagconstructie’, waarmee door ingenieurs al in de ontwerpfase de duurzaamheid van varianten van constructies kan worden berekend. Het model is geïntegreerd in verschillende duurzaamheidslabels. Bovendien onderzoekt Peters oude gebouwen als ‘donor-skelet’. De draagstructuur wordt in dat geval zó uit elkaar gehaald dat de onderdelen in andere gebouwen hergebruikt kunnen worden.

Ook is Peters met enthousiasme betrokken bij het onderwijs: hij begeleidt TU-afstudeerders en geeft gastcolleges aan de faculteit Bouwkunde van de TU Delft. Peters publiceert regelmatig in gerenommeerde vakbladen. Zo publiceerde hij in 2009 in Cement de bekende vijf belangrijkste criteria voor ‘Duurzaam Construeren’.

Peters studeerde Civiele Techniek aan de TU Delft en heeft als raadgevend ingenieur de afgelopen twintig jaar honderden constructies ontworpen. Zijn specialiteit is constructieve duurzaamheid. Met die ervaring kan hij zich met recht een vakman noemen: een gedreven ingenieur die gaat voor slimme, betere en duurzame constructies.  

 

Fokke van Dijk, als Adviserend architect voor de Rijksgebouwendienst / Rijksvastgoedbedrijf legt Fokke zich al 6 jaar toe op het creëren van de juiste visie in de initiatief- en definitiefase van complexe huisvestingswensen: rechtbanken, musea, grote centrumontwikkelingen, kantoren. De focus ligt op de ontwikkeling en verkenning van het programma, locatiekeuze, bepaling van de randvoorwaarden, ambities en het budget waarmee een project kan worden gerealiseerd. Het vastleggen van de juiste uitgangspunten betekent ook in belangrijke mate het mógelijk maken van de juiste uitgangspunten. Dit vraagt om visie, overtuigings- en overredingskracht, creativitieit, politieke gevoeligheid, kennis van financiële krachten, procesbeheersing en een goede kennis van zaken. 

Naast de opdrachtdefinitie is hij verantwoordelijk voor de beoordeling en bewaking van de kwalitatieve aspecten van de geïntegreerde contractvormen waarmee de overheid aanbesteed als die worden uitgewerkt door marktpartijen. Daarnaast is hij al 12 jaar eigenaar van Buro SAI een klein architectuurburo met ervaring in het adviseren in de inititiatieffase van projecten, met ontwerp en bouwbegeleiding voor particulieren, woningbouw voor ontwikkelaars en grote utiliteitsprojecten in opdracht van de rijksgebouwendienst. Het portfolio, ook met het ontwerpwerk voor de Rijksgebouwendienst, getuigt hiervan (www.burosai.nl).

 

Mebin is marktleider in beton qua volume, productenprogramma en betonkennis. De hoofdactiviteiten van het concern bestaan uit verkoop, productie en transport van betonmortel op de Nederlandse markt. Daarnaast geeft Mebin aan zowel directe afnemers als derden specialistische adviezen over de samenstelling en verwerking van beton, de toepassingsmogelijkheden van beton en over het gebruik van andere cementgebonden species.


Mebin is een dochteronderneming van de HeidelbergCement Group, wereldwijd marktleider in zand en grind en één van de grootste producenten van cement en stortklaar beton. De HeidelbergCement groep is op de Nederlandse markt ook aanwezig via ENCI (cement) en Sagrex (aggregaten).

De organisatie van Mebin is gericht op een zo groot mogelijke decentralisatie om zo dicht mogelijk bij de klant te staan.
Mebin heeft verspreid over het land een dertigtal moderne eigen centrales. Voor het transport van de betonmortel staan circa 180 truckmixers ter beschikking. Transport en logistiek zijn kerntaken van elke Mebin-centrale. Mebin kan in elke hoeveelheid, op het gewenste tijdstip, in het gewenste tempo en op de gewenste manier leveren. De transportcapaciteit van de truckmixers varieert van 6 m³, 9 m³ tot 13,5 m³.

 

Inschrijven

Deelname aan deze ochtendbijeenkomst is volledig kosteloos. U hoeft zich enkel via onderstaande button in te schrijven. Wees snel, want de plaatsen zijn beperkt tot maximaal 75 deelnemers.

Op Locatie

IMd is gehuisvest in een bijzonder kantoor, gemaakt in een zestig jaar oude machinefabriek aan de Maas in de Rotterdamse wijk Feijenoord. IMd is zelf nauw betrokken geweest bij de ontwikkeling en de herbestemming van deze voormalige fabriek. Inmiddels is het een architectonisch hoogstaand kantoorpand dat veel aandacht geniet van de (internationale) architectuurwereld.

Het kantoor aan de Piekstraat is gekozen tot winnaar voor BNA Gebouw van het Jaar 2012 Regio Delta. Voor meer informatie, klik hier. Voor meer informatie over dit project, klik hier.

keyboard_arrow_up