Venlo trots op eerste Cradle to Cradle trainingscentrum
Donderdag 19 juli heeft het eerste Cradle to Cradle trainingscentrum van Europa zijn deuren geopend in Venlo. Het gaat om een initiatief van het 'Cradle to Cradle Product Innovation Institute' uit San Francisco. Dit instituut is houder van het certificerings-merk en wereldwijd verantwoordelijk voor de certificering van C2C producten. Het Product Innovation Institute wordt financieel ondersteund door de Nationale Postcode Loterij.
De gemeente Venlo reageert met blijdschap en trots op het besluit. "Een dergelijke Europese primeur is uitermate eervol," zegt Stephan Satijn, wethouder Economische Zaken en voorzitter van de Stichting C2C ExpoLAB. "Het betekent nogal wat als deze organisatie uit San Francisco, onze stad uitkiest als bruggenhoofd voor de verdere expansie in Europa. Bedenk dat er wereldwijd nog maar honderd bedrijven bezig zijn met het doorvertalen van C2C in de praktijk. Relatief veel van deze bedrijven zijn gevestigd in de regio Venlo. We werken dus letterlijk in de voorhoede."
Hoofdstad
Het trainingscentrum is gevestigd in de Innovatoren, waar ook C2C ExpoLAB kantoor houdt. Concreet gaat het centrum adviseurs opleiden die bedrijven moeten gaan ondersteunen bij het certificeren van hun producten en productieprocessen. Het instituut in San Francisco verleent de licenties hiervoor, aan de hand van de nieuwste inzichten. Voorzitter Bridgett Luther vertelt dat Venlo opviel door zijn leiderschap en koploperspositie. De trainingen zullen later dit jaar starten, afhankelijk van de vraag.
Directeur Roy Vercoulen van C2C ExpoLAB is "apetrots dat Venlo nu feitelijk de Europese hoofdstad wordt voor Cradle to Cradle. Dit is heel belangrijk voor de toekomst van de regio en mede te danken aan het innovatieve vermogen en het ondernemerschap van de bedrijven die hier op dit gebied actief zijn."
Het begrip C2C is aan het begin van het millennium ontwikkeld door William McDonough en dr Michael Braungart. Kern van de filosofie is dat producten zo worden ontwikkeld dat ze veilig en gezond zijn; en daarnaast op het einde van hun levenscyclus weer kunnen dienen als volwaardige grondstoffen voor nieuwe producten. Hierdoor kunnen besparingen worden gerealiseerd en nieuwe verdienmodellen worden ontwikkeld. De regio Venlo omarmde in 2007 deze filosofie, omdat duidelijk was dat dit de beste manier was om economische groei en onderscheidend vermogen voor deze regio te creëren.
"De Wat-vraag staat niet meer ter discussie, als het gaat over hoe we toekomstbestendig moeten produceren," besluit wethouder Satijn. "Bedrijven zijn geïnteresseerd in het Hoe, de praktische doorvertaling. Wat dat betreft wijzen de regio Venlo en C2C ExpoLAB dus de weg."