‘Circulaire economie begint bij circulair inkopen’
“Volledig circulair inkopen is lastig. Richt je daarom op de circulaire en duurzame aspecten, die je het belangrijkst vinden.” Dat vertelde programmamanager Michel Schuurman van MVO Nederland tijdens de Werkconferentie Circulair Inkopen.
“Begin daarnaast met producten die middencyclisch en middencomplex zijn, zoals het interieur en meubilair. Alleen met circulair inkopen is de circulaire economie mogelijk. Technisch is het mogelijk, maar voorlopig alleen nog op pilotschaal. Daarom is het van belang om te zorgen voor een bepaalde mate van uniformiteit, om dit verder op grote schaal uit te rollen.”
Aandacht naar opschaling
Samen met senior adviseur inkopen en aanbesteden Take Padding van mede-organisator Pianoo Expertisecentrum Aanbesteden gaf hij het startschot voor de vernieuwde Wegwijzer Circulair Inkopen. De Green Deal Circulair Inkopen is dan ook een samenwerkingsverband van deze 2 bedrijven, samen met Nevi, de Rijksoverheid, Kirkman Company en Circle Economy. “Deze wegwijzer bevat kennis, praktijkervaringen en handvatten bij het inrichten van een circulair inkoopproces”, liet Padding weten. “De fase van opstarten is voorbij, het opschalen heeft nu alle aandacht.”
Vraag genereert aanbod
Hier sloot wethouder John Nederstigt van de gemeente Haarlemmermeer zich bij aan. In deze gemeente ligt ook het Cradle-to-Cradlebedrijventerrein Park2020. Desondanks is het circulair inkoopbeleid volgens hem nog niet op orde. “Als u er niet om vraagt, gaat er niets gebeuren. Uw vraag genereert het aanbod.” Zelf wil hij ook stappen maken. “Ons vrij beslisbare budget bedraagt € 160 miljoen, dit wil ik inzetten om circulair in te kopen.”
Zijn oproep was dan ook: “Ga het gewoon doen.” Dat bleek echter niet zo eenvoudig te zijn, zo bleek uit de rondetafelgesprekken over diverse onderwerpen rond dit onderwerp. Met als voornaamste obstakels: mate van duurzaamheid en financiering. “Een duurzaamheidslabel van Cradle to Cradle helpt hierbij”, vond consultant Godard Croon van adviesbureau Copper8, die aan 2 van die gesprekken deelnam. “Daarnaast lijken leaseconstructies de oplossing te vormen, maar overheden durven dit nog weinig aan. Ze krijgen namelijk geen garantie dat de bedrijven in kwestie over 10 à 15 jaar nog steeds bestaan.”
Recyclen te laagwaardig
Daarom spelen overheden volgens professor Sustainable Energy Jacqueline Cramer van de Universiteit Utrecht een belangrijke rol. “Aan jullie de taak om onder meer leiderschap te tonen, te reguleren en innovatie te stimuleren.” Haar streven is om in de circulaire economie een hogere ambitie te hebben dan het laagwaardige recyclen. “We kampen hier met een grondstoffenschaarste, want 90% van de grondstoffen importeren we uit niet-EU-landen. Daarom is het van belang om meerdere circulariteitsniveaus te gebruiken, in plaats van enkel producten laagwaardig te recyclen of te verbranden voor groene energie.”
Ze toont in het totaal 10 niveaus, waarbij de 2 genoemden het laagst zijn. “Probeer producten ook eens te vernieuwen of te herontwerpen. Andere opties zijn: verminder het gebruik van hulpbronnen, zorg voor een nieuw doel en onderhoud en repareer producten.”
Meer professionalisering
Padding beschouwde circulair inkopen als professionaliseringsslag. “Duurzaam en maatschappelijk verantwoord inkopen vormen inmiddels de basis. Het inkoopberoep krijgt meer professionalisering door hieraan circulair inkopen toe te voegen en de interne dialoog hierover aan te gaan.”
Gerelateerde artikelen, events & downloads
Reacties
Een heel goed artikel, ergens gewoon beginnen en niet denken in onmogelijkheden maar kleine stapjes!