C2C-wereldprimeur voor bouwbeslagproducent
Familiebedrijf AMI uit Lomm startte 60 jaar geleden met de productie en levering van hoogwaardig aluminium bouwbeslag aan onder andere ijzerwarengroothandels. De bij Venlo gevestigde organisatie viert een nieuwe mijlpaal met het behalen van een Cradle to Cradle Bronze certificaat.
De certificering vormt de finishlijn voor een onderzoek dat Fontys-student en AMI-stagiair Jop Verbruggen een half jaar geleden startte. Hij bekeek hoe de leverancier van aluminium bouwbeslag zich beter kon profileren op het vlak van duurzaamheid en circulariteit. “Ik wilde erachter komen wat de meerwaarde zou zijn van een Cradle to Cradle-certificering. Daarom onderzochten we onder andere wat zo’n certificering zou betekenen voor de organisatie en de concurrentiepositie.”
Een koploperspositie bleek binnen handbereik. “Niemand had nog een certificaat voor het type product dat wij leveren”, vertelt commercieel directeur Arthur de Ruiter. “Als mooie bijkomstigheid hoefden we niets aan ons assortiment te veranderen. De certificering heeft geen negatieve consequenties voor de buitenwereld, zoals een hogere prijs. We tonen enkel hiermee aan dat onze producten bruikbaar zijn in circulaire en duurzame gebouwen.”
‘C2C opent deuren’
Het certificaat is van toepassing op 85% van het assortiment, dat varieert van deurkrukken tot deurgrepen en raamsluitingen. “Dat passen we vooral toe op woningbouw, maar utiliteit is een steeds belangrijkere doelgroep”, verduidelijkt kwaliteitsmanager Pascal Titulaer van AMI. “Door met Cradle to Cradle aan de slag te gaan, openen deuren voor ons.”
Dat blijkt onder andere uit het enthousiasme van architecten en projectontwikkelaars. “Ik verwelkom dit natuurlijk, omdat we elkaar kunnen versterken. Uiteindelijk gaat het erom om circulaire gebouwen neer te zetten.” In de contreien van AMI zijn hoge ambities op dit gebied te zien, met Venlo als mondiale Cradle to Cradle-hoofdstad.
Wethouder Wim van den Beucken was dan ook aanwezig bij de plechtigheid en overhandigde het certificaat. “Als wethouder van de gemeente Venlo ben ik verheugd dat Cradle to Cradle volop leeft binnen het bedrijfsleven. AMI weet al jaren op een verantwoorde manier vooruitstrevend te zijn. Met deze certificering doen ze daar een schepje bovenop.”
Volledig gebouw van C2C-producten?
Het toetreden van bouwbeslag in de Cradle to Cradle-gecertificeerde productfamilie is ook aan Duurzaam Gebouwd-partner C2C ExpoLab niet ontgaan. “AMI is het eerste bedrijf binnen hun specifieke branche dat producten Cradle to Cradle gecertificeerd heeft”, vertelt adviseur circulair bouwen Eva Starmans. “We komen hierdoor een stap dichterbij een gebouw dat volledig uit Cradle to Cradle gecertificeerde materialen gemaakt kan worden.”
Ze raadt organisaties die ook willen starten met een Cradle to Cradle-certificering aan om open te staan voor vernieuwing en andere businessmodellen. “Diversiteit binnen je organisatie zorgt voor de borging van zo’n mindset. AMI is hier een mooi voorbeeld van, waarbij de nieuwe generatie een belangrijke bijdrage leverde gedurende het certificeringstraject.”
Grondstoffenpaspoort
Na een Bronze-certificering ligt de weg naar Silver, Gold en Platinum-certificeringen open. “Die ambities hebben we ook en we gaan dit actief uitdragen. Eigenlijk zijn we er klaar voor om mee te gaan in een toekomst met alleen nog grondstoffenpaspoorten”, vertelt Titulaer. “We doen er de komende tijd alles aan om ons op duurzaamheidsvlak naar het volgende niveau te brengen.”