'Maak succes van Green Deal Scholen'
De Green Deal Verduurzaming Scholen die sinds november 2014 loopt, moet de totstandkoming van een duurzame leer- en werkomgeving versnellen. “Neem de pijnpunten van de schoolbesturen weg om van de deal een succes te maken.”
Abonneer je op ons Youtube-kanaal:
Een viertal ministeries, de sectororganisaties zoals de PO en WO-raad, en organisaties die kennisdeling faciliteren, zoals Ruimte-OK en klimaatverbond, sloten de Green Deal af. Doel is om een extra impuls te geven aan de versnelde realisatie van een gezonde leer- en werkomgeving in een duurzaam en betaalbaar onderwijsgebouw.
Een van de initiatiefnemers is Marco van Zandwijk, projectmedewerker bij Ruimte-OK. “Schoolbesturen worden bijna iedere dag belaagd met de meest unieke en beste optie om te verduurzamen. De vraag is of de aanbodzijde een oplossing heeft geformuleerd voor een niet bestaande vraag”, vertelt hij tijdens zijn presentatie op Building Holland 2015.
Een van de grootste problemen waar schoolbesturen mee worstelen, is een daling van het aantal leerlingen. “Dat betekent een overcapaciteit. Als je dat niet meeneemt, dan kun je je afvragen of je niet leegstand aan het verduurzamen bent. Er is nu sprake 15% tot 25% leegstand in de gebouwen.”
Behoefte van schoolbesturen
De afgelopen maanden is de behoefte van schoolbesturen vastgesteld. Een klein deel, namelijk 16%, van de scholen blijkt een duidelijke visie of beleid op verduurzaming te hebben. De overgrote meerderheid van besturen heeft wel ambities voor verduurzaming, maar deze zijn niet verwerkt in het DMOP (Duurzaam Meerjaren Onderhouds Plan). “Ook heeft 70% niet het idee dat zij voor de besluitvorming ten aanzien van levensduur verlengende maatregelen zelfstandig tot juiste onderbouwing kunnen komen”, voegt Van Zandwijk toe.
Daarnaast heeft 56% van schoolbesturen geen inzicht in het energieverbruik en besparingsmogelijkheden van zijn gebouwen. Ook de kennis over de status en verbetermogelijkheden van het binnenmilieu ontbreekt: 50% geeft aan dit niet te weten. Slechts 24% van schoolbesturen en 26% van gemeenten geeft aan dat marktaanbod aansluit op behoefte.
Veel aandacht voor de presentatie van Marco van Zandwijk tijdens Building Holland 2015
Monitoring en duidelijkheid over TCO
“Werk aan de winkel dus, onder andere op het gebied van voorlichting en monitoring. Er wordt te weinig geleerd van elders opgedane kennis”, stelt Van Zandwijk. “We moeten exploitatiegegevens van schoolbesturen inzichtelijk maken, om te weten of de doorgevoerde duurzaamheidsmaatregelen tot de juiste resultaten leiden.” Er blijkt een hoge vraag naar informatie over de winst op het gebied van TCO. “Ik daag jullie uit om hieraan te werken en ervan een succes te maken."
Building Holland op YouTube
Bekijk alle films van Building Holland op het Building Holland YouTube-kanaal. Abonneert u zich op ons YouTube-kanaal om op de hoogte te blijven van toekomstige video’s. Abonneren is gratis en alleen mogelijk met een Google-account.
Duurzame Scholen Seminars
Van 17 t/m 29 september organiseert Duurzaam Gebouwd vier seminars gericht op scholen en gemeenten in samenwerking met Ruimte OK, Stichting Duurzame Scholen en RVO Nederland. Tijdens deze seminars komen professionals bij elkaar om kennis te delen, kennis te vergaren en inspiratie op te doen. Naast het bijwonen van de interactieve presentaties, is het voor deelnemers mogelijk om met elkaar én met de sprekers te sparren. De seminars vinden plaats op verschillende locaties verspreid door het land.