'Stedelijke groendaken effectief wapen tegen overstromingen'
Klimatologen voorspellen dat we, vanwege de opwarming van de aarde, steeds vaker met het verschijnsel overstromingen te maken krijgen. Het aanleggen van groendaken zou als wapen kunnen fungeren tegen dergelijke overstromingen. Dat vertelt Environment Research Web naar aanleiding van een onderzoek van Columbia University, dat aantoont in welke mate groendaken als hulpmiddel tegen overstromingen kunnen worden ingezet.
Het onderzoek werd uitgevoerd door Patricia Culligan van Columbia University en haar collega’s in New York. Deze stad heeft een gecombineerd rioleringssysteem; dat houdt in dat dit systeem zowel regenwater als rioolafval tegelijk moet verwerken. Een regenbui van een uur, waarbij 3 millimeter regenwater valt, kan daardoor al tot overstromingsproblemen leiden. Gevolg hiervan is dat er vervuild water wordt geloosd in lokale waterwegen, waardoor er in Amerika per jaar ongeveer 850 miljard liter water wordt verontreinigd.
Effectiviteit groendaken getest
Groendaken kunnen het regenwater voor een deel opvangen, om het vervolgens vertraagd in het rioolsysteem te lozen. Om erachter te komen hoe effectief groendaken kunnen zijn, werden drie verschillende soorten groendaken getest; een vegetatiedak op een woongebouw van Columbia University, een intensief groendak op de United States Postal Service Morgan General Mail Facility en ten slotte een modulair systeem op het Con Edison Learning Center.
Neerslagretentie
Ten behoeve van het onderzoek werd informatie verzameld over de neerslagretentie op de drie verschillende groendaken, in de periode tussen juni 2011 en juni 2012. Er vonden in die periode 243 stormen plaats, met neerslaghoeveelheden tussen de 0,8 millimeter en 180 millimeter.
Uitslag
Het dak van het woongebouw van Columbia University behield 36 procent van de totale neerslag, USPS behield 47 procent en Con Edison kwam als winnaar uit de bus met 61 procent neerslagretentie. Culligan vertelt: “Tijdens de stormen zijn de prestaties van groendaken afhankelijk van de totale opslagcapaciteit. Die capaciteit is het hoogst bij het dak van Con Edison, en het laagst bij Columbia University, omdat je daar te maken hebt met een dunnere substraatlaag.”
Verschillen
Volgens Culligan is het van belang om niet overhaast een conclusie te trekken. “Geen twee groendaken zijn hetzelfde, zelfs als ze van hetzelfde type zijn”, aldus Culligan. Volgens haar is het retentieverschil onder andere te wijten aan het verschil in kwaliteit, installatietype en lokale weerpatronen. Dat gezegd hebbende maakt het onderzoek duidelijk dat groendaken een belangrijke rol kunnen spelen in het tegengaan van overstromingen in de stedelijke omgeving.
Gerelateerde artikelen, events & downloads
Links
Reacties
Interessant onderzoek, misschien kunnen er daken worden ontwikkeld die nog meer water kunnen bergen. Ik ben benieuwd naar het optimum tussen kosten voor extra draagconstructie en extra waterberging!